Bio

CaptainSober

Bart Zoethout, Ewan Mookhoek en Joeri van Zwam vormen CaptainSober. Een vlot trio met uiteenlopende genre-invloeden. De dominante sound centreert zich rondom een akoestische setting, waaromheen de vocals wisselen tussen zang, keelzang en rap. Ze hebben geen angst om buiten de lijnen te kleuren, waardoor er veel dynamiek ontstaat in hun bandgeluid en ze ook regelmatig verrassen door van de akoestische fundering af te stappen. Dit vormt het genre Tribal Nu-Skronk.  

Bart Zoethout

Herrie maken deed Bart van jongs af aan al. Maar voor het omvormen van herrie in echte muziek had hij even nodig. Door slechte covers van AC/DC te spelen op een zolderkamer nam Bart zijn eerste stapjes. Om vervolgens meerdere projecten te hebben variërend van het zingen over slagvelden begeleid door drukke accordeons en zware gitaren, tot het combineren van Muse en The Fresh Prince of Bel Air.

Hij is opgegroeid in een muzikaal gezin en heeft zijn vrienden en familie vermaakt met live-performances op de muzikale tuinfeesten van zijn ouders. Hij raakte bekend met het podium en weet eigenlijk nog steeds niet van ophouden. Inmiddels heeft hij op voor groter publiek gestaan bij Vestingpop, Theater de Stoep en presenteerde hij de Acoustic Stage.

In de loop der jaren kwam hij bij Ewan Mookhoek terecht voor een jamsessie en na samen opgetreden te hebben met akoestische versies van de Accordeon Metal muziek, begon ook het samen schrijven van nieuw materiaal. Eerst samen als Sweetwood & McCook en uiteindelijk als CaptainSober met de ritmebegeleiding van Joeri van Zwam, waar Bart eigenlijk al die jaren geleden mee begonnen was. Bart neemt vooral het melodische gedeelte, de teksten, zang en de frontman rol op zich. Zo brengt hij flair en energie over op wie ervoor open staat.

Op de basisschool werd er dagelijks 5 minuten gereserveerd in de les zodat Bart zijn energie kwijt kon in een tenenkrommend showtje voor de klas, zodat hij de rest van de les zijn mond zou houden, wat hij niet deed overigens. Die showtjes van 5 minuten zijn inmiddels uitgebouwd naar showtjes van meer dan een uur en komen lang niet alleen maar in de klaslokalen voor. 

Ewan Mookhoek

Ewan komt uit een muzikale familie. Van jongs af aan is hij altijd al omringd geweest door muziek en muzikanten. Vanaf zijn 10e leerde zijn vader en oma hem spelen op de piano, waarna hij dit zelf steeds verder oppakte. Toen dit eenmaal goed in de vingers zat, speelde hij samen met vrienden en zijn broers in een bandje. Vanaf dat Ewan 14 jaar was deed hij ook mee in de familie band samen met zijn opa, oma, vader en oom. Hier heeft Ewan zich muzikaal verder ontwikkeld.

Toen Ewan 17 jaar was, heeft hij basgitaar leren spelen in zijn poprock bandje genaamd A-One. In deze band schreef hij voor het eerst eigen liedjes en heeft hier zijn talent voor songwriting mogen ontdekken. In deze periode speelde Ewan ook nog in een punk-metal bandje en liet toen al zien dat hij van alle markten thuis was. Hier houd de lijst nog niet bij op, want naast de punk-metal band, speelde hij ook nog mee in een folk-metal band samen met onder andere Bart Zoethout en Joeri van Zwam. Hier speelde Ewan geen basgitaar of piano, maar accordeon.

Al deze muzikale projecten zijn in de loop der jaren verwaterd, maar het heeft wel gemaakt dat Ewan een brede muziekkenner is geworden! In 2015 vroeg Bart aan Ewan om samen akoestische optredens te doen en zo ontstond Sweetwood & McCook, het begin van CaptainSober. Ewan houdt zich hierin vooral bezig met de uitdagende songwriting.

“Ik schrijf de muziek niet per sé voor de luisteraar, ik schrijf de muziek om mijzelf creatief uit te blijven dagen. Het schrijven op deze wijze is een manier voor mijzelf om er achter te komen wat ik precies leuk vind en waar de grens ligt voor de luisteraar."

Joeri van Zwam

De fascinatie voor drummen begon bij Joeri al op jonge leeftijd. Door te luisteren naar muziek variërend van The Rolling Stones tot aan Cannibal Corpse raakte hij enthousiast om achter het drumstel te kruipen. Maar toestemming van zijn ouders om op les te gaan, kreeg de jonge Joeri niet. Hij moest iets gaan doen dat niet zoveel herrie maakte. Na stiekem Smoke on the water te hebben geleerd op de akoestische gitaar van zijn zus, kreeg de kleine Joeri een elektrisch gitaar setje om aan zijn nieuwe hobby te kunnen werken. Toch kwam het nooit echt verder dan wat akkoordjes spelen en lag de interesse toch echt bij het drumstel.

Toen op een zwoele zomeravond het bandje Ravengrim ontstond met zijn vriend Bart Zoethout, bood Joeri zich aan als drummer. Dus van het miserabele supermarkt loontje werd er een starters-kit in huis gehaald waar de eerste hardrock en blues grooves op geoefend werden. Hoewel de band Ravengrim niet lang bestond, stond Bart Zoethout na een poosje toch weer bij hem op de stoep om over CaptainSober te praten. Met een vernieuwd, en rijker perspectief op muziek was de uitdaging snel aangenomen.

Joeri houdt zich in zijn vrije tijd veel bezig met de natuurlijke en spirituele wereld. Dit wil hij graag in zijn drumspel implementeren, maar met een groovy sound, zodat hij men aan het dansen kan krijgen. De diepe klanken van de toms lichten het Tribal element toe en de toepassing van verschillende drumstijlen zorgen voor een unieke invulling van de nummers. Joeri kijkt verder en biedt meer dan een simpele drumbeat. De drums geven de basis en atmosfeer aan muziek en het kan Joeri niet gek genoeg zijn.

Cappy

 

 

 

 

 

 

Aangevoerd door de Mascotte/Bandleider/Tuinkabouter/Inspiratie-bron en buitengewoon goede masseur genaamd Cappy maken, en schrijven ze al meer dan 5 jaar samen muziek en spelen ze sporadisch een cover.

Recentelijk hebben ze hun single Shadow
 uitgebracht en heel binnenkort volgt nieuwe single Shoulder!